امروزه برای حفاظت محیط و پرسنل آزمایشگاه در برابر عواملی مانند بخارت اسیدی، عوامل میکروبی و شیمیایی از هود های مخصوص استفاده می شود، خرید کوره ازمایشگاهی هود های آزمایشگاهی در انواع مختلفی ساخته می شود که هرکدام از آن ها در آزمایشگاه ها و آزمایش های مختلف استفاده می شود.

هود لامینار چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

هود لامینار (Laminar Flow Hood) یا هود جریان آرام خطی یکی از مهم ترین و پراستفاده ترین دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی است که برای انجام تحقیقات آزمایشگاهی خطرناک استفاده می شود، این دستگاه دارای یک مفحظه بسته و فیزیکی است که برای محافظت مواد از آلودگی و حفاظت از پرسنل آزمایشگاه در برابر مواد خطرناک کاربرد دارد.

هود شیمیایی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

هود شیمیایی (Fume hood) مانند هود لامینار نوع دوم از هود های پرکاربرد و اساسی در آزمایشگاه ها محسوب می شود، اساس کار این دستگاه خارج کردن هوای آلوده و سمی حاصل از فعل و انفعالات مواد شیمیایی می باشد که در آزمایشگاه های شیمی، نفت، داروسازی و مراکز تحقیقاتی کاربرد دارد استفاده می شود.

7 تفاوت هود لامینار با هود آزمایشگاهی

تفاوت های هود لامینار با هود شیمیایی باید در جهات و حوزه های مختلف برسی شوند، که شامل موارد زیر می باشند:

  1. تفاوت در تهویه
  2. تفاوت در کارایی در آزمایشگاه های مختلف
  3. تفاوت در طرز کار
  4. تفاوت در طول عمر
  5. تفاوت در نصب
  6. تفاوت در فیلتر های هوا
  7. تفاوت در تجهیزات

 

تفاوت در دستگاه سیستم تهویه

اولویت تفاوتی که می خواهیم در این 2 هود برسی کنیم، سیستم تهویه می باشد، در هود لامینار یک فن مخصوص در درون دستگاه قرار گرفته شده است که هوا را در درون خود هدایت می کند و هوا را از هرنوع آلودگی پاک می کند.

اما در هود شیمیایی، فنی مخصوصی در آن قرار ندارد و طبق درخواست مشتری هر نوع فنی را می توان در آن قرار داد، سیستم تهویه هود شیمایی در زیر دستگاه قرار دارد و برخلاف هود لامینار، هرگونه بوی نامطبوع و بخار های سمی را از زیر دستگاه خارج می کند.

تفاوت در طرز کار دستگاه هود لامینار با دستگاه هود شیمیایی

تفاوت دوم هود لامینار با هود شیمیایی نحوه طرز کار آنهاست، کارکردن با هود لامینار تقریبا دشوار است و قبل از استفاده نیاز است که دفترچه راهنما مربوطه را مطالعه کنید، اما کار کردن با هود شیمیایی نسبت به هود لامینار آسان تر است و نیاز به دانش خواستی ندارد.

تفاوت در کارایی

تفاوت سوم، کارایی این دو دستگاه در آزمایشگاه های مختلف می باشد، هود لامینار در آزمایشگاهی کاربرد دارد که بر روی مواد میکروبی تحقیق و برسی انجام دهند، اما هود های شیمیایی در آزمایشگاه های شیمی، نفت و داروسازی کاربرد دارند و به هیچ وجه برای انجام آزمایش های میکروبیولوژی مناسب نمی باشد زیرا باعث ایجاد خطر برای کارشناس آزمایش خواهد شد.

تفاوت در طول عمر

هر وسیله آزمایشگاهی به مرور زمان تخریب و غیر قایل استفاده می شود، این دقیقا گزینه ای است این دو هود را نیز شامل می شود، طبق تحقیقاتی که انجام شده طول عمر هود لامینار متوسط است اما طول عمر هود های شیمیایی طول عمر پایینی دارند و درصد تخریب بالاتری نسبت به نوع های دیگر هود دارد.

تفاوت در نصب و راهندازی اولیه هود لامینار و هود شیمیایی

تفاوت دیگری هود لامینار با هود شیمیایی دارد نصب و راهندازی اولیه آن است، برای راهندازی اولیه هود لامینار شما نیاز به متخصصی نداری اما نصب هود شیمیایی اینگونه نیست و برای راهندازی آن نیاز به یک فرد متخصص دارید.

تفاوت در فیلتر های هوا

هود های آزمایشگاهی برای تصفیه هوا معمولا از فیلتر های هوایی مخصوص مانند فیلتر هوا هپا استفاده می کنند، فیلتر هوا هپا مخفف عبارت High Efficiency Particulate Air می باشد که برای ذرات معلق هوا با قابلیت جذب 99% و راندمان بالا، ذرات معلق هوا را حذف می کند، از این نوع فیلتر برای تصفیه هوا در هود لامینار استفاده می شود اما در هود های شیمیایی این فیلتر استفاده نمی شود.

تفاوت در تجهیزات داخلی

تفاوت آخر هود لامینار با هود شیمیایی، تجهیزات داخلی این دو دستگاه می باشد، در زیر هود لامینار فضای داخلی تعبیه نشده اما این نوع هود دارای دامپ UV که وظیفه ضد عفونی تجیزاتی که داخل آن قرار گرفته دارد و یک عدد لامپ مهتاپی است.

https://hakimazma.com/%d8%b3%da%a9%d9%88%d8%a8%d9%86%d8%af%db%8c-%d8%a2%d8%b2%d9%85%d8%a7%db%8c%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87%db%8c/

اما تجزات هود شیمیایی نسبت به هود لامینار بیشتر است، در زیر هود شیمایی فضایی تعبیه شده که می توان از آن فضا برای نگهداری مواد شیمیایی و یا کپسول گاز استفاده کرد، امکانات دیگر این دستگاه عبارتند از شیر آب و گاز، سینک، لامپ UV و فن.